Web sitelerinde yayınlanmak üzere özgün ve SEO uyumlu makale nasıl yazılır? Sorusu, içerik yazarlığı yaparak para kazanmak isteyen veya kendi sitelerine içerik hazırlamak isteyen kişilerin cevap aradığı sorulardan biridir.
İçerikte özgürlük kavramı günümüzde gerek yazarlar ve gerekse web sitesi sahipleri tarafından son derece yanlış anlaşılmaktadır. Bu yanlışların ne olduğuna ve özgün içerik kavramına dair tüm detaylara, yazımızın devamında cevap verdik.
Özgün Makale Nedir?
Öncelikle web sitesi içeriklerindeki özgünlük kavramından bahsetmek gerekir. Özgün makale, esasen başka hiçbir yerde yayınlanmamış tarzda içerikleri kapsamaktadır. Ancak makale ticaretinde özgünlük kavramı, daha önceden defalarca yayınlanmış konuların tekrardan ele alınarak yazarın yorumlaması ile birlikte sonuca ulaşan içerikleridir.
SEO Uyumlu Makale Nedir?
SEO uyumlu makale ise, içerisine özgünlük kavramını da alacak şekilde daha geniş bir tanım ile değerlendirilir. Bu yüzden aşağıda SEO uyumlu makale nasıl yazılır? Sorusunun cevabını verirken, aslında bu sorunun cevabını da kapsamlı olarak ele almış olacağız.
Ancak kısaca bahsetmek gerekirse SEO uyumlu makale; içeriğin başlığından at başlıklarına, paragraf yapısına, imla kurallarına ve uzunluğuna kadar birçok faktörün değerlendirilerek uygulandığı içerik tipidir diyebiliriz.
Özgün Ve SEO Uyumlu Makalenin Önemi Nedir?
Son olarak SEO uyumlu makalenin öneminden bahsettikten sonra, hemen aşağıda asıl sorunun cevaplarına geçelim. Maddeler halinde bahsedecek olursak özgün ve SEO uyumlu makalenin önemli şunlardır;
- Hazırlanan içeriğin başta Google olmak üzere tüm arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasına katkı sunar.
- Yazılan konu hakkında bilgi arayan ziyaretçilerin özgün bir konu ile karşılaşması, o içeriği daha uzun süre okumasını sağlar. Bunun sonucunda web sitesinde daha uzun süre kalarak, hemen çıkma oranı düşer.
- Ziyaretin web sitesinde daha uzun süre kalmasına bağlı olarak site değerleri artacağı gibi, Google Adsense veya diğer reklam platformlarından yayınlanan reklamlara tıklanma oranları da artar. Bunun neticesinde dolayısıyla web sitesinin kazancı ciddi anlamda artar.
- Web sitesinin otoritesi ve Google gözünde güvenilirliği artar. Özellikle Google bir web sitesinde olması gereken en önemli özelliklerden birinin, özgün içerik olmasına vurgu yapmaktadır.
Kısacası özgün ve SEO uyumlu içerik yazmanın temel mantığından bahsetmek, önemini anlamak için daha faydalı olacaktır. İnternet kullanıcıları Google üzerinden herhangi bir arama yaptığında Google yapay zekâsı, özgün içerikleri daha üst sıralarda gösterir. Aynı zamanda içeriğin SEO uyumlu olması, konunun ne ile alakalı olduğunu Google botlarının anlamasına yardımcı olur.
Google’ın özgün içerikleri daha üst sıralarda çıkarmasının temel nedeni, kullanıcılarına en yeni ve en iyi bilgileri sunmak istemesinden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla sigaranın sağlığa zararları gibi genel konular Google veritabanında milyonlarca kez kayıt altına alınmıştır. Sigaranın sağlığa zararları hakkında kopya bir içerik paylaşıldığında, Google bu içeriği daha üst sıralarda çıkarmak için herhangi bir neden görmeyecektir.
Ancak aslında yazarın değişik yorumlaması ile aynı şeyleri anlattığı özgün bir yazı ise, Google botları tarafından yeni bilgiler aktarılan bir içerik olarak algılanır. Bundan dolayı Google kullanıcısına en yeni ve farklı bilgiler sunma gayretinde olacağı için, birçok kriteri de dikkate alarak o yazının daha üst sıralarda yer almasını sağlar. Çünkü içerikler insanlar tarafından manüel olarak değil, botlar yapay zekâ yöntemi ile kontrol edilmektedir.
Verilen bilgilerin tamamı aslında aynı şeyleri farklı bir şekilde anlatıyor olsa bile, yapay zekâ bunu sigaranın sağlığa zararları hakkında yeni ve farklı bilgi olarak algılamaktadır. Özgünlüğün önemi burada net bir şekilde görülmektedir. Site otoritesinin fazla olması halinde, bu otoriteyi özgün içerik ile birleştirmek ilk sayfalarda hatta ilk sırada bile yer almanızı sağlayabilir.
Özgün Ve SEO Uyumlu İçerik Nasıl Yazılır?
Bir içeriğin SEO uyumlu olabilmesi için, şu gereksinimleri sağlaması gerekir;
Özgünlük
İçerik bakımından SEO için özgünlük en temel kriterdir. Bir içeriğin özgün olmadan SEO yani arama motorları optimizasyonu ile uyumlu olması söz konusu değildir. Sizden istenilen konuları internet üzerinden veya farklı kaynaklardan araştırarak, tamamen kendi yorumunuzu katıp tekrardan yazmanız, özgünlük oranını artıracaktır.
Her ne kadar ortada var olmayan bir konuyu yazmayacak olsanız bile, mevcut kaynakları kullanılarak mümkün olduğu kadar kendi yorumunuzu katıp doğru bilgiler vermeniz, en azından yeterli bir seviyeye ulaşmanızı sağlar. Kelime veya cümlelerin yerinin değiştirilmesi, kelimelerin eş anlamlıları ile yer değiştirmesi veya benzer yöntemlerin kullanılması kesinlikle özgünlük olarak kabul edilemez.
İçerik Uzunluğu
Google aslında eskisi kadar önem vermese de içerik uzunluğu halen SEO uyumlu makale yazmanın şartlarından biridir. Ancak burada ücretli makale yazan biriyseniz, içerik uzunluğu daha çok müşteri tarafından belirlenmektedir. Bundan dolayı sizin içeriğin kelime sayısına fazla müdahale etme şansınız olmayabilir. Ancak yine de temel kriterden bahsetmek gerekirse içeriğin SEO uyumlu olması için, en az 320 kelime olması tavsiye edilmektedir.
Anahtar Kelime Kullanımı
Anahtar kelimeler, yazılan içeriğin kullanıcılar tarafından arama motorları üzerinden daha rahat bulunmasını sağlar. Aynı zamanda Google botları içeriğin ne ile alakalı olduğuna anahtar kelimeler sayesinde daha net karar verir. Örneğin zencefilin faydaları ile alakalı bu anahtar kelimeye sahip bir içerik yazıyorsanız, zencefilin faydaları ibaresinin doğru yerlerde geçmesine dikkat etmeniz gerekir.
Anahtar kelimenin;
- İçeriğin başlığında
- İçeriğin alt başlığında
- İçeriğin giriş kısmında
- Ve içerik uzunluğuna göre ortalarında ya da sonlarında bir veya birkaç kez daha geçmesi gerekir.
Geçmiş yıllarda her 100 kelime için ortalama anahtar kelime yoğunluğu %2 ile yüzde %3 arasında tavsiye edilmekteydi. Ancak özellikle snippet uygulamasının hayata geçmesiyle, anahtar kelime yoğunluğuna daha az önem verilmeye başlandı. Bunun için ortalama olarak her 150 kelimede bir kez anahtar kelime kullanımı yeterli olacaktır.
Yazının giriş kısmında ve alt başlığında anahtar kelimeyi kullandıktan sonra, geriye kalan kısmında ise bir kez daha kullanmanız yeterlidir.
Paragraf Ve Cümle Uzunlukları
İçeriğin SEO uyumlu olması için dikkat etmeniz gereken faktörlerden biri de paragraf ve cümle uzunluğudur. Her ne kadar arama motoru optimizasyonu ile doğrudan alakalı olmasa da, ziyaretçi odaklı SEO açısından bunları sağlamak önemlidir.
Çok uzun cümle ve paragraf yapısına sahip olan içerikleri insanların okumadan veya daha az okuyarak terk ettikleri bilinmektedir. Amacımız doğru bilgiler verirken, aynı zamanda okuyucuyu içerikte yani web sitesinde daha uzun süre tutmaya odaklanmak olmalıdır. Bunu sağlamak için de yazılan içeriğin benzersiz olması kadar, görsellik açısından zengin olması da gerekir.
İmla Kuralları
Birçok yazar tarafından olduğu gibi bazen bizim de gözümüzden kaçan basit imla hataları, içeriğin arama motorları tarafından negatif etkilenmesine neden olur. Gelişmiş olması nedeniyle Google açısından imla kurallarını dikkate alacak olursak, Google Türk diline hâkim bir profesör kadar dilimizin imla kurallarına hâkimdir.
Çünkü bu kuralların tamamı yapay zekânın veritabanına işlenmiştir. Bunun en basit örneğini yanlış arama yaptığımız zaman Google’ın bu aramayı düzeltmesinden görebiliriz. Diğer taraftan Microsoft Office uygulamalarında bile yanlış kelime ve imla kurallarında, uygulamanın altını çizerek kullanıcıyı uyardığını hepimiz bilmekteyiz. Ayrıca bu hataların okuyucuların gözünden kaçmayacağını da unutmamak gerekir.
Alt Başlıklar
Hazırlayacağınız içeriğin gerek duyulduğunda h2, h3, h4 şeklinde alt başlıklara ayrılması, hem Google’ın hem de okuyucuların sevdiği özelliklerden biridir. Alt başlığın altında yazan içeriğin alt başlık ile uyumlu olması, içerik kalitesini artıracak bir etkendir. Yine aynı şekilde okuyucunun o alt başlığa atıfta bulunan bilgileri orada bulması da ayrı bir önem taşır.
Özgün ve SEO uyumlu makale nasıl yazılır? Sorusunun en temel cevapları bunlardır. Ekstra olarak anahtar kelimelerin belirgin hale getirilmesi gibi küçük etkilere sahip yöntemlerde dikkate alınabilir.
Bu Makaleyi okuyan kullanıcılar için daha önce derlediğimiz, “Kalıplaşmış “İçerik Kraldır!” Tabusu Yıkıldı!” başlıklı yazımızı da mutlaka incelemeleri gerektiğini belirtmek istiyoruz.