Özellikle yeni başlayan SEO hizmeti sağlayan kişiler için sürekli tekrarlanan, ya da SEO konuşmaları arasında, Makale yazarlarının pazarlama cümlelerinde geçen; Özgün İçerik, Content Marketing, İçerik Kraldır sözleri 2020 Mayıs Google Çekirdek Algoritma Güncellemesi ile tarihe karışıyor.
Makaleye başlamadan önce, 3 aşamada kaleme alınmaya devam edilen, “2020 Mayıs Google Çekirdek Algoritma Güncellemesi” başlıklı makalemizi inceleyebilir, güncelleme ile ilgili detayları bu makalemizden takip edebilirsiniz.
Son 5 yılda Google Algoritma güncellemeleri, kullanıcı eğilimlerini inceleyerek, devasa bir veriyi yapay zeka ile sürekli olarak işleyerek, arama / sıralamada ki kaliteyi artırmayı hedeflemektedirler. Sıralamalarda, artık sadece kelimeler üzerine değil, kullanıcıların eğilimleri üzerine sonuç ortaya çıktığı görülmektedir. Bu durum aslında 2020 Mayıs güncellemesi ile değil, son 4 yıldır var olan bir durumdur.
Neden Kalıplaşmış İçerik Kraldır Tabusu diye bir Başlık Açtık?
“İçerik Kraldır” mantığı, ilk aşamada bir Web sitesine düzenli içerik girmek ile ilişkilendiriliyor. Bu durumda Web sitesi yöneticileri, makale yazarları ya da SEO hizmeti sağlayan ajans ya da FreeLance ekiplerinin sadece içerik üretmeye endekslendiğini gözlemlediğimiz için bu konuyu ele almaktayız.
Evet. Dataistanbul olarak bizde “İçerik Kraldır!” diyoruz ancak içini doldurmayı ve bu deyimin derinliğinde ne ifade ettiğini anlatmamız gerekiyor. Sadece makale yazmak değil, Web sitesi içeriğinde farkındalık oluşturan, ilgi uyandıran ve ziyaretçiye istediği bilgiyi sade bir anlatımla derinlemesine işleyen bir içerik oluşturulması gerekmektedir.
Bir İçeriğin SEO Açısından Kral Olabilmesi için 5 Önemli Kural
5 maddede açıklayacağımız kuralların tamamı bir içerikte eksiksiz olarak yer alması gerektiğini hatırlatmak ister bu kurallar zincirinin bütünlüğü ve bildiğimiz ama üzerinde fazlaca durmadığımız önem derecesini aşağıda sizler için yer veriyoruz.
- Özgün İçerik: Oluşturulacak makale tamamı ile özgün olması gerekmektedir. Eğer bir alıntı yapılacaksa, alıntı yapılan metni alıntı olarak ifade edilmeli ve kaynak göstermekten asla çekinmemeliyiz.
- Sade bir anlatım derinlemesine işlenen konular: İçeriğinizde, her ziyaretçinin anlayabileceği şekilde sade bir anlatım dili kullanılmalıdır. Tabii bu durum abartılıp sokak ağzı olarak düşünülmemeli. Tam tersi olarak akademik, ağır bir dilde olmamalı. Yazılan içerik genelden derinliğe inen bir kompozisyon şeklinde en az 800 kelime olacak şekilde oluşturulmalıdır.
- Hedeflenen Kelimeler için Kelime Analiz Araçlarını Kullanın: İçeriği oluşturmadan önce hedeflenen kelimeler için, Google ADS, Google Trends, kwfinder.com, keywordtool.io, Ubersuggest gibi sitelerden mutlaka faydalanılmalıdır. Kelimeleri doğru derlemeli, başlıklarda uygun sorular oluşturulmalı, kullanıcıya o kelime ile ilgili tüm bilgileri sunmayı amaçlamalısınız.
- Ziyaretçiyi Sitede Tutmak ve Etkileşim Oluşturma: İçeriğinizin kalitesini belirleyen en temel ve önemli unsurlardan biri de ziyaretçiyi, içerik oluşturduğunuz sayfada tutmak. Google ilk sayfada yer alan rakiplerinizi inceleyerek ortalama sayfada kalma sürelerini tespit edip daha fazla sürede sizin sayfanızda kalmasını sağlayacak stratejiler oluşturmanız gerekmektedir. Tekrar ifade etmek gerekirse, Google ve diğer arama motorlarının en çok dikkat ettiği hususlardan biri bu konudur. Bunu yapmanın en doğal yolu ziyaretçi ile etkileşim oluşturmak. Ziyaretçiye merak uyandırmak, soru sormasını sağlamak, evet bu dedirtecek ve heyecan uyandıracak kaliteli içerikler oluşturmaktır. Özellikle E-Ticaret siteleri için her ürün sayfasında yer alan ürün inceleme kısmına yorum yaptırmak satışların %25 ile %40 oranında artış sağladığını belirtmek istiyoruz.
E-Ticaret Sitelerinde ürünlerin Google aramalarında üste olması, satışların artması ve reklam maliyetlerinizin düşmesi için ziyaretçiye satın alma sürecinde yorum yaptıracak farklı pazarlama stratejileri oluşturmanız son derece önemli bir çalışma modelidir.
Yusuf ŞAHİN – Dijital Medya Uzmanı
5. Sosyal Medya Etkileşimi ve Referans Olacak Bir İçerik: İçeriklerinizi sadece kendi Sosyal medya hesaplarınızda paylaşmak yeterli değil. Farklı sosyal medya hesaplarında paylaşılacak bir çalışma oluşturulmalı ve o sosyal medya hesaplarından trafik çekmeniz gerekmektedir. Unutmayın, Sosyal medya hesaplarında paylaşım yapmak Google gözünde tek başına bir şey ifade etmez. Oradan trafik çekerseniz pozitif sinyal almaya başlar ve o zaman başarı yakalamış olursunuz. Bir diğer konu ise, İçerik yayınladığınız sayfa, farklı blog, sözlük, forum ya da haber sitelerinde doğal şekilde kaynak gösterilmesini sağlamak. Öyle bir içerik oluşturmanız gerekiyor ki, içeriğinizi herkes beğensin ve kendi platformlarında paylaşsın.
Özetlemek Gerekirse İçeriğinizin Kral Koltuğuna oturtabilmesi için, yukarıda ki adımları ciddi bir titizlik ve doğru pazarlama stratejiler ile desteklemeniz gerekmektedir. Oluşturduğunuz içerik, ne kadar özgün, kaliteli, “SEO Uyumlu” olursa olsun, trafik çekemiyor ve ziyaretçiyi o içerik sayfasında uzun süre tutamıyorsanız, içeriğinizin hiç bir değeri yoktur.
Mevcut Web Siteniz, E-Ticaret Siteniz varsa ya da oluşturmayı düşünüyorsanız, profesyonel bir içerik stratejisi oluşturmak gerektiğini belirtmek istiyoruz. Bu yönde hizmet talep etmek ve detaylı bilgi almak istiyorsanız Veri Odaklı SEO Ajansı olan Data İstanbul İletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilir deneyimli ekiplerimizce çalışmalar sağlayabiliriz.