2023 E-Ticaret Yasası Yürürlüğe Girdi. Yeni E-Ticaret yasası ile belirlenen kanun ve uygulamalar neler? Detayları Dataistanbul Dijital Pazarlama ve SEO Ajansı sitemizin Blog sayfasında yer verdik.
E-Ticaret sektörü için yaşanan bir takım sorunlara çözüm bulabilmek amacı ile yapılan düzenlemeler, resmi gazetede yayınlanmasının ardından yürürlüğe girdi.
Bu Yönetmelik, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcıların yükümlülüklerini, elektronik ticarette haksız ticari uygulamaları, hukuka aykırı içeriği, aracılık sözleşmesini, elektronik ticaret lisansını ve elektronik ticaretle ilgili diğer hususları kapsar.
Ticaret bakanlığı tarafından yürürlüğe giren yönetmelik 9 bölümden oluşuyor. İşte detaylar:
1.Bölüm Başlangıç Hükümleri
E-Ticaret sektörünün gelişebilmesi için adil ve doğru bir rekabet ortamının tesis edilmesini amaçlıyor. Bu doğrultuda, E-Ticaret hizmeti sağlayan firmaların faaliyet ve denetimleri ile bunlar arasındaki ticari ilişkilerin düzenlenmesine yönelik usul ve esaslar belirlenmiştir.
Bu madde ile ilgili kapsam, dayanak ve tanımları aşağıda yer vereceğimiz Resmi Gazete linkinin ilgili sayfasından detaylı olarak ulaşabilir ve inceleyebilirsiniz.
2. Bölüm Bilgi verme ve Sipariş Detayları
E-Ticaret sitesinde mutlaka İletişim sayfası olması gerekir. Bu iletişim sayfasında firmanın iletişim numaraları ve adresi, ünvanı, vergi kayıt bilgileri, KEP adresi, elektronik posta adresi gibi resmi iletişim kanallarının eksiksiz olarak yer alması gerekmektedir.
Ana Sayfanın Footer (Alt) bölümünde ise İletişim başlığı altında Ticari Ünvanı, İletişim bilgilerinin yer alması ile birlikte şirket türüne göre, MERSİS numarası, KEP adresi gibi bilgilerin yer alması zorunludur.
İşlem Rehberi: 2.Bölüm 7. maddesinde yer alan İşlem Rehberi ise, Ana sayfadan doğrudan bağlantı verilecek şekilde İşlem Rehberi sayfası oluşturulması zorunlu hale gelmiştir. Peki bu sayfada neler yer alacak?
a. Siparişin nasıl verileceğini ve sipariş onayına kadar ki süreci detaylı ve sade bir şekilde anlatan teknik adımların oluşturulması.
b. Sözleşmenin saklanıp saklanmayacağı, müşterinin tekrar bu sözleşmeye nereden ulaşabileceği gibi bilgilere yer verilmesi.
c. Üyelik ve sipariş sürecinde alıcının girmiş olduğu forumlarda oluşabilecek teknik hataları anlatan bilgiler. Bu bilgiler görsellerle desteklenmeli ve bilgiyi girme sürecinde yer verilmesi.
ç. Alıcı ile yaşanabilecek uyuşmazlık durumlarında alternatif çözüm mekanizmalarını yer verilmesi.
Siparişe İlişkin Yükümlülükler:
Hem ikinci el hem sıfır ürün satışı yapan ETAHS için ayrı kategoride yer verilmesi. (Filtreleme araçları, kategori ve TYPe yapıları ile hemen hemen tüm E-Ticaret altyapı yazılımlarında bu mevcuttur.)
Ödeme bilgileri girilmeden önce, ürün fiyatı, KDV, kargo masrafları ve toplam tutarın alıcının açık bir şekilde görebilmesi. Aynı şekilde sözleşmenin varsa diğer şartlarına yer veren şartlar ve koşullar linkinin de görülebilmesi.
Siparişin Teyidi:
Sipariş işleminin tamamlanması ile birlikte, ETAHS, Alıcıya Elektronik posta, SMS ya da telefon araması yaparak bilgilendirme yapmak zorundadır.
3. Bölüm Hukuka Aykırı İçerik ve Haksız Ticari Uygulamalar
3. bölümün 10. maddesinde kısaca anlatmak istersek, Hukuka Aykırı İçerik ve Ürünlerin 48 saat geçmeden ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilmesini kapsıyor.
Elektronik ticarette haksız ticari uygulamalar:
E-Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı firmaların, E-Ticaret Satıcılarına, ticari faaliyetler çerçevesinde yönlendirme ya da kampanya oluşturma gibi zorunluluk artık oluşturamayacak.
Bu madedede en önemli kısım, ticari ilişkinin bir tarafı olamayacak. Bir diğer kısım ise, Satıcıların farklı platformlarda satışını engelleyen bir takım uygulamaların önüne geçilebilmesi. Artık satıcılar dilediği platformlarda diletiği fiyattan ürünlerini tanıtmak, reklamını yapma ve satma özgürlüğüne sahip olabilecekler. Açık bir şekilde olmasada malesef böyle durumlar yaşanabiliyordu.
4. Bölüm - Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakkı İhlali
Fikri ve Sınai mülkiyet hakları ile birlikte Marka ve Patent ihlallerine karşı satıcı, başvuruyu ETAHS’a yapar. Şikayet başvurularına karşı itiraz durumlarında ise, aynı şekilde talep edilen resmi belgelerle birlikte ETAHS’a başvurmalıdır.
ETAHS tarafından yapılacak inceleme yalnızca ETHS’den temin edilen bilgi ve belgelerin incelenmesi ile sınırlıdır. İlgililerin genel hükümlere göre adli ve idari mercilere başvurma hakları saklıdır.
5. Bölüm - Aracılık Sözleşmesi
ETAHS ile ETHS arasındaki ticari ilişkinin koşulları yazılı şekilde veya elektronik ortamda yapılan aracılık sözleşmesiyle belirlenir. Bu maddeyi kapsayan detayar, ETAHS tarafından değiştirilmesi, kısıtlanması, askıya alınması ve sonlandırılması gibi durumları detaylı olarak aşağıda yer vediğimiz linkten inceleyebilirsiniz.
6. Bölüm Yükümlülükler
Dahili iletişim sistemini kapsayan bu yükümlülükler de başvurular, sistemde yer alınması ve bilgilerin Bakanlıkça görevlendirilen personel tarafından görüntülenebilmesine yönelik teknik imkân sunar.
Markalı Ürünlerin Satışı ile ilgili Yükümlülükler
ETAHS, üreticisinin kim olduğuna bakılmaksızın kendisinin veya ekonomik bütünlük içinde bulunduğu kişilerin markasını taşıyan ya da marka kullanım hakkını haiz olduğu malları, aracılık hizmeti sunduğu elektronik ticaret pazar yerlerinde satışa sunamaz veya bu malların satışına aracılık edemez.
Çevrim içi arama motorlarında tanıtım ve erişim imkânı
ETAHS veya ETHS, yazılı şekilde ya da elektronik ortamda önceden olumlu irade beyanlarını almadan ekonomik bütünlük içinde bulunmadığı kişilerin ETBİS’e kayıtlı alan adlarının münhasıran ana unsurunu oluşturan tescilli markalarından oluşan anahtar kelimelere reklam vererek çevrim içi arama motorlarında pazarlama ve tanıtım faaliyetinde bulunamaz.
Veri kullanımı ve paylaşımı
Orta, büyük ve çok büyük ölçekli ETAHS aşağıdaki hususlara uymakla yükümlüdür:
a) Kamuya açık veriler hariç olmak üzere, ETHS veya alıcıdan elde ettiği verileri, yalnızca aracılık hizmetinin sunulması ve geliştirilmesi amacıyla kullanır.
Aracılık hizmetinden elde ettiği verileri, kendisinin ETHS olduğu durumda veya ekonomik bütünlük içinde bulunduğu ETHS’ler üzerinden diğer ETHS’lerle rekabet ederken kullanamaz.
Veri kullanımı ile ilgili genel detayları Resmi gazetede yayınlanan yönetmeliği inceleyerek ulaşabilirsiniz.
7. Bölüm Reklam ve İndirim Bütçesi
Reklam ve İndirim bütçeleri ile ilgili yönetmelikte, reklam bütçe harcamalarının belirlenmesi ve indirimlerin net şekilde muhasebeleştirilmesini kapsamaktadır.
8. Bölüm Elektronik Ticaret Lisansı
Bir takvim yılındaki net işlem hacmi on milyar Türk lirasının ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı yüz bin adedin üzerinde olan ETAHS, büyük ölçekli ve çok büyük ölçekli ETAHS ile orta, büyük ve çok büyük ölçekli olup toplam satış hasılatının yarısından fazlasını elektronik ticaret satışlarından elde eden ETHS, faaliyetine devam edebilmek için Bakanlıktan lisans almak ve lisansını yenilemek zorundadır.
Bu bölümde Elektronik Ticaret lisansının başvurusu ve sonlandırılması ile ilgili detaylar yer verilmiştir.