2020 Mayıs Google Temel Çekirdek Algoritma Güncellemesi duyuruldu. Google resmi Twitter hesabı olan @Google SearchLiaison üzerinden yapılan duyuruda yılda bir kaç kere tekrarlanan, çekirdek algoritma güncellemesi yapıldığı açıklandı. Detaylarını Data İstanbul SEO Blog bölümünde sizler için bu makalemizde yer vereceğiz.
Google Temel Çekirdek Algoritma Güncellemesi Nedir? Algoritma Güncellemeleri Hangi siteleri kapsıyor? Google Algoritma Güncellemeleri siteleri nasıl etkiliyor? Google Algoritma Güncellemesi le Temel Çekirdek Algoritma Güncellemeleri arasında fark nedir?
Google Temel Çekirdek Algoritma Güncellemesi Nedir?
Google arama motorunun en temel hizmetlerinden biri olan “Serach” hizmetidir Yapılan sayısız arama sorguların başarılı olması için doğru ve hızlı sonuçlar sunması Google markasının dünya devi olmasına en büyük katkı sağlayan hizmet olmuştur. Bir kelime aratıp karşımıza çıkan web sayfası sonuçları işlemi kullanıcıya çok basit bir şey gibi gelse de aslında bu işin arkasında milyarları oluşturan kod parçacığı ve binlerce mühendisin emekleri yatmaktadır.
Bu Veri dizilimi de güçlü bir Algoritma yapısına dayanmaktadır. Bu Algoritma, günlük, aylık , haftalık bazen anlık olarak kendini geliştirmekte ve sonuçların daha başarılı hale gelmesi için güncellenmektedir. Ancak bazı güncellemeler yılda bir ya da bir kaç kez olmaktadır. İşte yılda sadece bir kaç kez yapılan, Arama Algoritmaları ve Google arama sistemleri üzerinde gerçekleşen köklü değişikliklere Geniş Çekirdek Güncellemeleri yani diğer bir tabirle “Temel Algoritma Çekirdek Güncellemesi” denilmektedir.
Temel Algoritma çekirdek Güncellemeleri, geniş çapta bir etkiye sahip sonuçlar oluşturabilecekleri için Google yöneticileri ve mühendisleri tarafından büyük önem verilmektedir.
Peki Bu Temel Çekirdek Güncellemesinin Amacı ve Orta Ölçekli Sonuçları Nedir?
Tamamı Yapay Zekaya dayalı Google Algoritması, arama ve sonuç verilerinin daha başarılı hale gelebilmesi için kendini yenilemektedir. Son 3 yılda yapılan tüm güncellemelerin %80’lık bir payında (%20’luk kısmı teknik güncellemelerdir.) kelime sorgularının, çıkan sonuçlara göre analizi ve kullanıcıların gezdikleri sitelerde gösterdiği eğilimleri kaydederek, içeriğin sorgu ile uyumu, içeriğin kalitesini saptamasıdır.
Özetle, bir internet kullanıcısı web sitenizi, Google arama motorunda her hangi bir kelime aratıp ziyaret ettiğinde, Web sitenizde yapmış olduğu gezinmeyi analiz eder ve içerik kalitesine göre değerlendirmeye alır. Bu değerlendirme sonuçları da Google sıralamasını etkileyen önemli bir faktördür.
Sitenizde 10 dakika kalması ya da 2 dakika kalıp çıkması gibi zamana dayalı bir analiz olarak kesinlikle düşünülmemeli. Google Arama Algoritması bu değerlendirmeyi yüzlerce faktöre dayalı olarak analiz ettiğini unutmayalım.
Örneğin; “evde egzersiz hareketleri” kelimesini sorgulatan bir kullanıcıyı düşünelim. Bu kullanıcı, A, B, C ziyaret etti.
A sitesinde 2 dk, B sitesinde 5 dk, C sitesinde ise 10 dakika kaldı.
C sitesi Google gözünde daha başarılı, kaliteli içerik sahibi bir site olarak değerlendirilse de; asıl değerlendirmesini, ziyaretçi aynı gün yada 1 hafta sonra arama motoruna “evde egzersiz önerileri” kelimesini yazdığında C sitesini ziyaret edip etmediğine bakacaktır. Ve gerçek değerlendirmesini o zaman yapmaktadır. Bu detayları “google analytics” davranışlar bölümünden yeni ziyaretçi / yeni ziyaretçi yüzdesi bölümünden değerlendirilip yorumlanması SEO için son derece önemlidir.
Verdiğimiz örnek sadece bir işlem içindir ve bunun gibi yüzlerce değerlendirme yapılmaktadır.
Makalenin ne kadar derin bir bilgi içerdiği, uzman tarafından yazılıp yazılmadığı, ilgili sitenin o kategoride ne kadar otoriter olduğu, farklı siteler üzerinde referans olup olmadığı, içerik videolarla desteklenip desteklenmediği, o alanla ilgili otoriter yazarlar ya da ilgili alanın uzman görüşlerinin yer alıp almadığı gibi yüzlerce faktör sitenizi ziyaret eden kullanıcının yönergeleri sonucunda analiz edilerek değerlendirilir. Tüm değerlendirmeler ışığında C sitesi değilde, 2 dakika zaman geçirilen A sitesinin daha otoriter site olduğu söylenebilmektedir.
Sadece Makale yazmak, bir bilgi vermek için makale yazmak hiç bir şey ifade etmediği gibi olumsuz sonuçlarda doğurabilmektedir. Makale ziyaretçiye doğru, derinlemesine bir bilgi vermeli, bu makale görsel ve videolarla desteklenmelidir. Ayrıca makaleye mutlaka uzman görüşlerin bilgileri yer verilmeli ve varsa en az 2 kaynak gösterilmelidir. SEO Danışmanlığı süreci, haftada bir makale yazmak değil, sektöre yön verecek içeriklerle, ziyaretçi trafiğini başarılı şekilde yorumlamaktır. Bu yorumlamalar sonucu, ziyaretçi eğilimlerini bilmek ve bu eğilimlere göre bilgiler sunmak, gerektiğinde ziyaretçi eğilimlerini doğru kanalize etmek son derece önemlidir.
— yazı güncellenecektir. Lütfen takipte kalın.